top of page

KUNSTMATIG VLIEZEN BREKEN

Kunstmatig breken vliezen

Het kunstmatig breken van de vliezen, wat is dat?

De verloskundige kan in overleg met jou, met behulp van een ‘vliezenbreker’, je vliezen kunstmatig breken. Dit wanneer de vliezen nog niet uit zichzelf zijn gebroken.


Vliezen kunnen op verschillende momenten kunstmatig gebroken worden, maar waarom?

Bij een stagnerende bevalling kan het helpen de vliezen kunstmatig te breken, omdat er met het breken van de vliezen hormonen vrij komen. Deze hormonen kunnen de weeën stimuleren en zodoende de bevalling verder in gang zetten. Vlak voor of na de geboorte van het hoofdje kunnen de vliezen ook gebroken worden, of zelfs bij volledige ontsluiting en persdrang. Wat hierin het juiste moment is, bespreekt de verloskundige met jou. De verloskundige heeft het inzicht en de ervaring om aan te geven wat het juiste moment is. Het is echter heel belangrijk dat jij zelf toestemming geeft om de vliezen te breken.

Er zijn natuurlijk ook redenen om de vliezen niet kunstmatig te breken, waarom?

De bevallingsduur wordt door het breken de vliezen niet verkort, blijkt uit onderzoek. Ook is er meer kans op een infectie wanneer de vliezen breken. Er ontstaat namelijk een open verbinding tussen de baby en de buitenwereld. Dat is ook de reden dat de verloskundige altijd voorzichtig is met het uitvoeren van inwendig onderzoek wanneer de vliezen zijn gebroken.


946 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page