top of page

Bevallen

Een gevoel van zelfvertrouwen en veiligheid heeft een positieve invloed op de zwangerschap en is de beste voorbereiding op de bevalling. Om een goed zelfvertrouwen op te bouwen, is het belangrijk van te voren te bepalen in welke omstandigheden je het prettig vindt om te bevallen en hoe je je het liefst op de bevalling voorbereidt.

 

Verloskundigenpraktijk Walchers Wonder is je hierbij met raad en daad bij te staan op onze locatie in Middelburg of Vlissingen. Als je de behoefte hebt kan je je wensen ook op papier zetten en een geboorteplan maken.

Wat doen onze verloskundigen?

Een bevalling waarbij geen medische ingrepen nodig zijn heeft de minste risico’s voor moeder en kind. We doen er dus alles aan om het spontane verloop van de bevalling te bevorderen.

We begeleiden je tijdens de ontsluiting en tijdens het persen en bewaken het verloop van de bevalling. Je kunt zelf kiezen in welke houding je wilt bevallen. Mochten zich onverhoopt complicaties voordoen, dan zullen we de hulp van de gynaecoloog inroepen.

CONTROLES BIJ DE VERLOSKUNDIGE
Verloskundigenpraktijk Vlissingen
Klaar om te bevallen

Na een tijd van lichamelijke en mentale groei is de zwangere vrouw klaar om te bevallen en is de baby groot en rijp genoeg om geboren te worden. De meeste bevallingen vinden plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Dat is drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen. Dat zijn 40 weken ofwel 9 maanden.
 

Elke bevalling is anders en vraagt om een eigen aanpak. Wij helpen je een situatie te creëren die aansluit bij jouw wensen. Als de zwangerschap ongecompliceerd verloopt en de bevalling begint komen we bij je langs om te kijken hoe ver de bevalling is gevorderd. Afhankelijk van de situatie wordt in onderling overleg met jullie gekeken wat de plaats van de bevalling gaat worden. Je kunt kiezen om thuis te bevallen of poliklinisch in het ADRZ in Goes.

Voorweeën

Vaak hebben vrouwen al in de laatste weken voor de uitgerekende datum in toenemende mate harde buiken en soms korte pijnlijke contracties. Dit is normaal, dat zijn voorweeën of harde buiken. De baarmoedermond kan door deze voorweeën zachter en korter worden. De bevalling is dan nog niet begonnen.

Informatie Zwangerschap
Voorbereiden op de bevallin
Zwanger Vlissingen of Middelburg

Ontsluitingsweeën

Goede krachtige weeën zijn de belangrijkste voorwaarde voor een vlotte en ongecompliceerde bevalling. Een drietal hormonen spelen een hoofdrol bij die weeën:

 • Adrenaline; wordt gemaakt bij stress, angst, koude. Dit hormoon werkt de weeën tegen.

 • Oxytocine; maakt weeën, het laat je baarmoeder samentrekken

 • Endorfine; is een morfineachtige stof die de pijn verzacht

Persweeën

Als de ontsluiting bijna volledig is, krijg je de drang om te persen. Dit gevoel ontstaat doordat het hoofdje van de baby zakt en op je endeldarm drukt. Hierdoor voelt het alsof je nodig naar de WC moet. De baby wordt door de persdrang langzaam uit de baarmoeder geduwd. Veel vrouwen ervaren deze fase als heftig.

 

Je baarmoeder gaat in een reflex krachtig samentrekken, het voelt alsof je lichaam het van je overneemt. Probeer de persdrang als welkome hulp te beschouwen. Sterke persweeën zorgen ervoor dat de baby in de regel snel geboren wordt. Bij een eerste kindje duurt dit persen gemiddeld 1 uur. Ben je al eerder bevallen dan kan het persen heel vlot gaan en kan een baby al binnen 5 - 30 minuten geboren zijn.

Tijdens de bevalling controleren we of het met jou en de baby goed gaat. We zullen regelmatig naar de harttonen van de baby luisteren en de vooruitgang van de bevalling in de gaten te houden.

Zwanger en bevallen
Jody Deijnen Fotografie
Geboorte

Geboorte

Wanneer de baby in goede conditie geboren is, krijgen jullie de tijd om de baby te bekijken en te knuffelen. De geboorte is en blijft een intense en emotionele gebeurtenis. Die storen we het liefst zo min mogelijk. De baby wordt niet direct aangekleed en blijft dicht bij jullie, in de armen van moeder of vader. Dit is een fijn moment om even bij te komen en van de baby te genieten.

Alleen als er een medische noodzaak is voor de moeder of de baby, zullen we ingrijpen en nader onderzoek doen.

Onderzoek

In de eerste 10 minuten bepalen we de Apgarscore, een score die vertelt in welke conditie de baby geboren is. Verder zullen we de baby wegen en lichamelijk onderzoeken. Als jullie hiermee instemmen, krijgt de baby 1 mg Vitamine K.

Borstvoeding

Als je borstvoeding gaat geven krijgt de baby de tijd om rustig de borst te gaan zoeken en helpen we met aanleggen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die de tijd krijgen om zelf de borst te zoeken minder aanlegproblemen hebben.

Pijn en pijnbestrijding

Dat bevallen gepaard gaat met pijn weet iedereen. De prangende vraag voor iedere zwangere vrouw is: hoe zal ik de pijn ervaren, kan ik de pijn aan? Deze onzekerheid kan tot ongerustheid en soms angst leiden.

Opzien tegen de pijn is een normale reactie. Naarmate de geboorte dichterbij komt, wordt de wens dat je baby geboren wordt echter steeds groter. Zo wint de wens het van de angst.

pijn en pijnbestrijding

Pijnbestrijding
 

Wanneer je behoefte hebt aan pijnstilling, zullen we 100% achter je staan en de nodige stappen ondernemen. Informatie over alle soorten van pijnstilling vind je ook op www.bevallingspijn.nl.

 

geboorteTENS
De dienstdoende verloskundige heeft de GeboorteTENS mee om te gebruiken tijdens het opvangen van de weeën. De geboorteTENS is een apparaatje dat de weeenpijn verlicht. Het werkt d.m.v. pulsen die de pijnprikkel blokkeren en zo de weeënpijn afremmen.

De pulsen zorgen ook voor aanmaak van endorfine. De endorfine, die door iedere vrouw wordt aangemaakt tijdens de bevalling, zorgt voor een natuurlijke pijnbestrijding. De sterkte van de pulsen is tijdens de bevalling steeds wat hoger in te stellen bij het sterker worden van de weeën. Het gebruik van onze GeboorteTENS is gratis.

Tips

Ook al is iedere vrouw anders, zijn er toch een paar algemene tips hoe je met de pijn kunt omgaan en de juiste ‘beval’hormonen kan stimuleren:
 

 • Zorg voor een veilige bevalplek waar mensen zijn die je er graag bij wilt hebben.

 • Vergeet niet, dat de weeën en pijn leiden tot de geboorte van je kind. Dit houdt de moed erin.

 • Ga niet tegen de pijn vechten. Probeer de pijn te aanvaarden.

 • Een wee duurt een minuut en daarna volgt een pauze waarin je weer ontspanning kunt vinden, probeer daar op te focussen.

 • Laat je niet afleiden door personen of een sfeer die je storen, zeg wat je stoort.

 • Concentreer je op jezelf en laat je niet afleiden, probeer innerlijke rust te vinden.

 • Maak je wensen en behoeften kenbaar, zeg wat je prettig vindt.

 • Ben je angstig of heb je zorgen, bespreek die.

 • Houd je lichaam warm.

 • Warm water - douchen of een bad - kan helpen de weeën beter op te vangen.

 • Massage van de onderrug, een warme douche of bad kan verzachtend werken.

 • Zoek de houding waarin je de weeën het beste op kunt vangen, blijf in beweging.

wanneer moet je bellen
Wanneer bel je ons?

De bevalling mag beginnen vanaf de 37e week tot en met de 42e week van de zwangerschap. Als je denkt dat de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent dan bel je altijd direct naar ons spoednummer: 06-47224570

Breken van de vliezen

De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van vliezen. Het is belangrijk dat je dan naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Het vruchtwater moet kleurloos zijn. Het mag wat roze-kleurig zijn (wat bijmenging van bloed) en mag witte vlokjes bevatten (huidsmeer van de baby).

Je hoeft, wanneer de vliezen breken en het vruchtwater helder is, niet direct de verloskundige te bellen. We vinden het echter wel fijn als je overdag even meldt dat de vliezen zijn gebroken. In dat geval moet je binnen 24 uur weeën krijgen. Gebeurt dit niet dan zullen we je moeten doorverwijzen naar de gynaecoloog.

 

Het vruchtwater mag niet geel/groen/bruin zijn. In dit geval heeft de baby in het vruchtwater gepoept. De meeste baby’s doen dit omdat ze hier rijp voor zijn. Slechts 0.6% van de kinderen heeft dit, waarschijnlijk uit een stressreactie, gedaan en hier ook bij de geboorte last van. In het geval dat het vruchtwater niet helder is, dan moet je dag en nacht de verloskundige bellen. Dan moeten we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Weeën

In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën. Veel vrouwen beschrijven de beginnende fase met menstruatiepijn.
 

Op een gegeven moment zullen harde buiken overgaan in weeën. De harde buiken gaan dan pijnlijk worden en er komt regelmaat in. Eerst zit er vaak een lange pauze tussen de weeën. Deze pauze wordt steeds korter. Als je merkt dat de weeën heftig worden en de pauze korter wordt dan kun je het best de weeën gaan bijhouden. Je noteert dan steeds de tijd waarop de wee begint. Je kunt ook een weeën-app downloaden.
 

De ontsluiting begint bij je 1e bevalling vaak wanneer je een uur lang weeën om de 3 minuten hebt. Het is dan een goed moment om het spoednummer te bellen zodat je de dienstdoende verloskundige aan de telefoon krijgt.


Ben je al eerder bevallen, dan is er iets minder pauze tussen de weeën nodig om ontsluiting te krijgen. Als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen is het een goed moment om de dienstdoende verloskundige te bellen (op het spoednummer).

Bloed- en slijmverlies

Het is tijdens de bevalling normaal om wat bloed te verliezen. De baarmoedermond is erg goed doorbloed, zodra deze gaat verstrijken (wordt plat) en open gaat (ontsluiting) kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Wanneer de hoeveelheid van het bloed toeneemt (wanneer het langs je benen stroomt of het kraamverband snel vol zit) moet je ons direct bellen. 
 

Ook slijmverlies is normaal tijdens de bevalling. Het gebeurt zelfs af en toe dat vrouwen al slijm verliezen in de weken voor hun bevalling. Dit komt omdat de baarmoedermond is afgesloten met slijm. Wanneer de baarmoeder gaat veranderen, komt dit slijm los. Het voorspelt niet wanneer de bevalling zal gaan beginnen.

Wanneer naar het ziekenhuis

Afhankelijk van het stadium van de bevalling en de weeën zullen wij je eerst thuis bezoeken voordat wij naar het ziekenhuis gaan. Wij moeten je aanmelden bij de verloskamers dus bel altijd eerst de verloskundige alvorens je naar het ziekenhuis gaat.

Informatie weeen
Informatie weeen

Wil je meer weten over het bevallen in een bevalbad? Klik dan hier.

Jody Deijnen Foto
bottom of page