Zwangerschap

Zorg op maat is een belangrijk uitgangspunt voor de verloskundigen bij Walchers Wonder in Vlissingen en Middelburg. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal stappen voor iedereen gelijk. Toch is iedereen anders en daar proberen we altijd rekening mee te houden.

Het eerste gesprek bij de verloskundige

Direct na de positieve zwangerschapstest kun je je al aanmelden voor een eerste gesprek met ons, een intakegesprek. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.

Het intakegesprek, dat tevens een kennismakingsgesprek is, zal bij voorkeur plaatsvinden als je 7 tot 8 weken zwanger bent, gerekend vanaf je laatste menstruatie. Wanneer je ons belt voor deze afspraak sturen we je per mail een vragenlijst toe en enkele links naar websites voor extra informatie over testen die in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Zodoende is het fijn dat je je kunt voorbereiden op zaken die besproken zullen worden.

.

 

Wat doen we tijdens het eerste gesprek?

Een eerste bezoek aan de verloskundige duurt 45-60 minuten en is vaak spannend. Er wordt een echo gemaakt (hierover later meer) en je maakt kennis met één van de verloskundigen.

In een korte tijd komt deze verloskundige best wel ‘heel dichtbij’; ze wil van alles en nog wat weten over o.a. jouw gezondheid, die van de vader van de baby en de gezondheid van jullie beider families. Soms stelt ze ook best persoonlijke vragen. Dit alles niet uit nieuwsgierigheid maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en vervolgens een zo goed mogelijk beleid te bepalen. Dat wil zeggen: ‘wát is de beste zorg voor déze moeder en déze baby?’.

 

Ook geven wij je een uitgebreide voorlichting over de eerste stappen die belangrijk zijn in je zwangerschap. Zo vertellen wij je o.a. meer over onze praktijk, over vitamines en gezonde voeding. En over nut en noodzaak van het regelen van kraamzorg. Verder krijg je informatie over de echo’s en we kaarten kort de mogelijkheid aan van Prenatale Screeningstesten*). Natuurlijk is er ook ruimte om je wensen en verwachtingen t.a.v. de zorg rondom de zwangerschap met ons te bespreken.

Eerst een echo!

Voordat het eerste gesprek plaatsvindt, plannen wij (bij voorkeur op dezelfde dag) een eerste echo voor je in bij het echocentrum SHL op onze locatie in Vlissingen (Rosenburglaan 1). Wij als verloskundigen hebben er bewust voor gekozen zelf GEEN echo’s te maken. Echoscopie vinden wij echt een vak apart; we gunnen jou als zwangere alleen de aller- allerbeste echoscopisten met héél veel jaren echo-ervaring!

De eerste onderzoeken

Bloeddruk meten:

Aan het einde van het gesprek meten we je bloeddruk zodat we weten wat je uitgangswaarde is. Deze kan namelijk dalen of stijgen tijdens je zwangerschap.

 

Bloedonderzoek na intake:

We geven een laboratoriumformulier mee voor de volgende testen:

  • Je bloedgroep en Rhesusfactor (A,B,O)

  • Antistoffen tegen rode bloedcellen

  • Hemoglobine (ijzer)

  • Hepatitis B

  • Syfilis (Lues)

  • HIV

  • Antistoffen tegen rode hond

  • Glucose (suiker)

Informatie Zwangerschap Zeeland
 

Echo's

Gedurende je zwangerschap krijg je bij Walchers Wonder diverse echo’s aangeboden. Op onze locatie Rosenburglaan 1 te Vlissingen is een echoscopiste werkzaak van het SHL die de echo’s maakt. U kunt er ook voor kiezen de echo’s te laten maken bij het ADRZ te Vlissingen of het SHL te Middelburg, Kalverstraat 1.

Standaardecho’s

Wij bieden je standaard vier echo’s aan:

1) Vroege echo

2) Termijnecho

3) 13-wekenecho (indien gewenst)

3) 20-wekenecho (Indien gewenst)

Andere echo’s

Indien medisch noodzakelijk verwijzen wij voor de volgende echo’s die in dat geval

door de zorgverzekeraar vergoed worden:

- Groeiecho

- Liggingsecho

Meer informatie over echo's kun je ook nog lezen in onze blog "Echo's. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Controles Verloskundige

BLOEDONDERZOEK LATER IN DE ZWANGERSCHAP

Je ijzergehalte wordt vaker in de zwangerschap gecontroleerd; dit om bloedarmoede op te sporen. Soms is een test op suikerziekte verstandig.

 

Prenatale Screeningstesten*) (indien gewenst):

Deze onderzoeken tonen aan of er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijking of aandoening. Tijdens de intake vraagt de verloskundige of je hierover geïnformeerd wilt worden.

 

Zo ja dan maken we een vervolgafspraak voor rond de 11 weken zwangerschapsduur voor deze ‘counseling’. Je kunt dan nadien zelf aangeven of je deze onderzoeken wilt laten doen.

 

Het gaat om de volgende testen: NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), combinatietest (combinatietest is tot 1 oktober 2021) en SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek).

VERVOLGCONTROLES

Tijdens je zwangerschap kom je zo’n twaalf keer naar onze praktijk voor een controle. Naast het medische stuk zorgverlening hebben wij oog voor jou als persoon en als aankomend moeder.

 

Dat vraagt om voorbereiding in meerdere opzichten. Met alle vragen en mogelijke onzekerheden ben je van harte welkom bij ons. We vragen elke controle hoe je je voelt en hoe jij je zwangerschap beleeft.

 

We luisteren ook elke controle naar het hartje van je baby, beoordelen de groei en de ligging van je baby en meten je bloeddruk. Een vervolgcontrole duurt zo’n 20 minuten. Je hoeft niet alleen naar de controles te komen. Je mag je partner meenemen maar ook een familielid of een vriendin. 

De vervolgcontroles kunnen in onze praktijk ook plaatsvinden in de vorm van informatieve samenkomsten, de zgn. Centering Pregnancy.

 

Homeopathie

Hierover later meer!

Foto door Jody Deijnen Photography
 

Prenatale screening (P.N.S.)

 

Tijdens je zwangerschap bieden wij je de mogelijkheid om een screeningstest te doen. Je kunt besluiten om het ongeboren kindje te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Een prenatale screeningstest is niet verplicht; je bepaalt zelf of je dit wilt of niet. 

 

De stappen in dit keuzeproces zijn als volgt:

1) Wij sturen jou een mail na telefonische aanmelding waarin je verwijzingen vindt naar extra informatie over de P.N.S.; je kunt je alvast oriënteren via de website www.pns.nl. Je vindt hier tips en de keuzehulp ‘Bewust Kiezen’.

2) Tijdens de intake rond 7-8 weken zwangerschapsduur (jullie eerste bezoek aan ons) kaarten wij kort de P.N.S. aan. We bieden de mogelijkheid aan voor een counselingsgesprek waarin we verder ingaan op de screeningstesten.

3) Rond 11 weken zwangerschapsduur vindt (indien gewenst) een counselingsgesprek plaats; in deze week krijg je ook de termijnecho die precies vaststelt wat de uitgerekende datum is. Tijdens dit gesprek leggen we de keuzemogelijkheden uit, bepreken de praktische aanvraag van de testen. Maar belangrijker is dat we samen zoeken naar wat bij jullie past; hoe kijken jullie aan tegen screeningstesten, wat ga je doen met de uitslag enzovoort…

4) We brengen jullie telefonisch op de hoogte van de uitslag van de testen zodra deze bij ons bekend zijn.

 

Welke vormen van P.N.S. zijn er?

Je hebt de keuze uit drie screeningstesten. Dit zijn: Screening op Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom. In deze folder lees je meer over de screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Deze syndromen kunnen opgespoord worden via de NIPT-test of via de combinatietest (de combinatietest vervalt vanaf 1 oktober 2021). Deze folder is ook verkrijgbaar in andere talen. Screening op lichamelijke afwijkingen (de 13 en 20-weken echo of SEO, Structureel Echoscopisch Onderzoek). In deze informatiefolder lees je meer over de 13 en 20-wekenecho. De folder is ook verkrijgbaar in andere talen.

Voor vaders

Het is je waarschijnlijk al opgevallen maar de meeste informatie die er te vinden is gaat over vrouwen en zwangerschap. Wat verandert er in het lichaam van de vrouw, waar moet ze op letten met eten, wat mag wel en niet. Een aantal dingen zijn fijn om te weten maar het kan ook weleens fijn zijn om meer informatie te vinden over wat jouw rol is en zal zijn in de toekomst.

Het vereist dus wel wat meer zoekwerk maar er zijn ook hele leuke boeken, sites en apps te vinden voor vaders! Om je een beetje te helpen hebben we alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet.

 

Zwangerschapsboek voor vaders

Geschreven door een man, met nuttige en ook leuke informatie. Leest makkelijk en geeft informatie van week tot week. Hier is ook een app van: vaders in spe.

Aanpakken voor aanstaande vaders

Dit is een boek geschreven door een mannelijke verloskundige, onderzoeker en trainer. Hierin worden handvatten en praktische tips voor vaders gegeven die gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed.

Zwangerschapsmanagement voor mannen

Een praktisch handboek voor aanstaande vaders. Een helder overzicht van alles wat aan bod komt tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. In deze reeks verscheen ook al Babymanagement voor mannen. Deze auteur heeft ook de site ik www.ikvader.nl opgestart.

De afwezige vader bestaat niet

Voor de vader die zich wat meer wil verdiepen in zijn rol bij de opvoeding. Irene Zwaan heeft het boek ‘De afwezige vader bestaat niet’ geschreven over liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van het vaderschap.

Informatie voor aanstaande ouders van verloskundigenpraktijk Walchers Wonder
 

Wat te doen bij een miskraam?

Een zwangerschap gaat helaas niet altijd goed, dit is verdrietig. Er komen vaak veel vragen en onzekerheden naar voren. Een miskraam kan op vele manieren verlopen. Neem altijd contact met ons op met vragen over een miskraam.

Meer weten?

In dit document staat duidelijk uitgelegd wat je in het algemeen kan verwachten bij een miskraam. Dit is alleen bedoeld als ondersteuning van onze zorg en we raden je ook aan om ons te bellen bij vragen en klachten.

De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).

Download de
folder hier