Zwangerschap
Zorg op maat is een belangrijk uitgangspunt voor de verloskundigen bij Walchers Wonder in Vlissingen en Middelburg. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal stappen voor iedereen gelijk. Toch is iedereen anders en daar proberen we altijd rekening mee te houden.
Het eerste gesprek bij de verloskundige
Direct na de positieve zwangerschapstest kun je je al aanmelden voor een eerste gesprek met ons, een intakegesprek in Middelburg of Vlissingen. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.
Het intakegesprek, dat tevens een kennismakingsgesprek is, zal bij voorkeur plaatsvinden als je 7 tot 8 weken zwanger bent, gerekend vanaf je laatste menstruatie. Wanneer je ons belt voor deze afspraak sturen we je per mail een vragenlijst toe en enkele links naar websites voor extra informatie over testen die in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Zodoende is het fijn dat je je kunt voorbereiden op zaken die besproken zullen worden.
.
Intake gesprek
Wat doen we tijdens het eerste gesprek?
Tijdens het eerste gesprek
Een eerste bezoek aan de verloskundige duurt 45-60 minuten en is vaak spannend. Er wordt een echo gemaakt (hierover later meer) en je maakt kennis met één van de verloskundigen in Vlissingen of Middelburg.
In een korte tijd komt deze verloskundige best wel ‘heel dichtbij’; ze wil van alles en nog wat weten over o.a. jouw gezondheid, die van de vader van de baby en de gezondheid van jullie beider families. Soms stelt ze ook best persoonlijke vragen. Dit alles niet uit nieuwsgierigheid maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en vervolgens een zo goed mogelijk beleid te bepalen. Dat wil zeggen: ‘wát is de beste zorg voor déze moeder en déze baby?’.
Ook geven wij je een uitgebreide voorlichting over de eerste stappen die belangrijk zijn in je zwangerschap. Zo vertellen wij je o.a. meer over onze praktijk, over vitamines en gezonde voeding. En over nut en noodzaak van het regelen van kraamzorg. Verder krijg je informatie over de echo’s en we kaarten kort de mogelijkheid aan van Prenatale Screeningstesten*). Natuurlijk is er ook ruimte om je wensen en verwachtingen t.a.v. de zorg rondom de zwangerschap met ons te bespreken.
Eerst een echo!
Voordat het eerste gesprek plaatsvindt, plannen wij (bij voorkeur op dezelfde dag) een eerste echo voor je in bij het echocentrum SHL op onze locatie in Vlissingen (Rosenburglaan 1). Wij als verloskundigen hebben er bewust voor gekozen zelf GEEN echo’s te maken. Echoscopie vinden wij echt een vak apart; we gunnen jou als zwangere alleen de aller- allerbeste echoscopisten met héél veel jaren echo-ervaring!
Bloeddruk meten:
Aan het einde van het gesprek meten we je bloeddruk zodat we weten wat je uitgangswaarde is. Deze kan namelijk dalen of stijgen tijdens je zwangerschap.
Bloedonderzoek na intake
De eerste onderzoeken
We geven een laboratoriumformulier mee voor de volgende testen:
Je bloedgroep en Rhesusfactor (A,B,O)
Antistoffen tegen rode bloedcellen
Hemoglobine (ijzer)
Hepatitis B
Syfilis (Lues)
HIV
Antistoffen tegen rode hond
Glucose (suiker)
Echo's
Gedurende je zwangerschap krijg je bij Walchers Wonder diverse echo’s aangeboden. Op onze locatie Rosenburglaan 1 te Vlissingen is een echoscopiste werkzaak van het SHL die de echo’s maakt. U kunt er ook voor kiezen de echo’s te laten maken bij het ADRZ te Vlissingen of het Walchers Zorgknooppunt, Krooneveldweg te Middelburg.
verschillende echo’s
Wij bieden je vier echo’s aan waar je zelf voor kunt kiezen:
1) Vroege echo
2) Termijnecho
3) 13-wekenecho (indien gewenst)
3) 20-wekenecho (Indien gewenst)
Andere echo’s
Indien medisch noodzakelijk verwijzen wij voor de volgende echo’s die in dat geval
door de zorgverzekeraar vergoed worden:
- Groeiecho
- Liggingsecho
Meer informatie over echo's kun je ook nog lezen in onze blog "Echo's. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Vroege echo
De vroege echo, oftewel vitaliteitsecho, wordt gemaakt als je 7 tot 8 weken zwanger bent. De echosopiste kijkt dan of het hartje klopt, hoeveel weken je zwanger bent en of de baby in de baarmoeder is genesteld.
Ook wordt onderzocht hoe de baarmoeder en de eierstokken er uitzien en of je een eenling of meerling verwacht.
Termijnecho
Als je 10 tot 12 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho. Dit is een echo waarmee de exacte duur van je zwangerschap wordt bepaald.
Op basis van de termijnecho kan de bevallingsdatum uitgerekend worden. De termijnecho zit in het basispakket en wordt vergoed door de verzekeraar.
13-wekenecho
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Je kan zelf kiezen of je de 13 wekenecho wilt.
Groeiecho
Als wij het nodig vinden, zullen wij een groeiecho laten maken van de baby. Hiermee controleren wij de groei van je kindje. We meten het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte.
Op basis van de groeiecho kunnen we bepalen of je kindje goed groeit. Een groeiecho wordt gemaakt als je tussen de 22 en 40 weken zwanger bent.
Op verzoek van de verloskundige kan de controle meerdere malen herhaald worden, zodat wij een goed beeld krijgen van de groei van de baby.
Pretecho
Wil je graag een keer extra naar je kindje kijken? Dan kan dat door middel van een pretecho die je dan zelf moet betalen.
20-wekenecho
De 20-wekenecho staat ook wel bekend als Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Bij deze twintig wekenecho kijken wij naar de ontwikkeling van de organen van je kindje.
Met behulp van deze echo kunnen we lichamelijke afwijkingen zien, zoals een open ruggetje of een open schedeltje. Verder kijken we ook of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is.
Ook kan het geslacht van je kindje bepaald worden. De twintig wekenecho zit in het basispakket en wordt volledig vergoed door de verzekeraar. De echo valt niet onder het eigen risico. Dit betekent dat je dus geen extra kosten hebt.
Liggingecho
Wanneer wij niet zeker zijn van de liggingVanaf ongeveer 35 weken zwangerschap is de ligging van je kindje belangrijk.
Soms kan de ligging van je kindje niet goed worden gevoeld door de verloskundige.
Een liggingsecho geeft hier meer duidelijkheid over. van de baby zal een liggingsecho gemaakt worden.
BLOEDONDERZOEK LATER IN DE ZWANGERSCHAP
Je ijzergehalte wordt vaker in de zwangerschap gecontroleerd; dit om bloedarmoede op te sporen. Soms is een test op suikerziekte verstandig.
Prenatale Screeningstesten*) (indien gewenst):
Deze onderzoeken tonen aan of er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijking of aandoening. Tijdens de intake vraagt de verloskundige of je hierover geïnformeerd wilt worden.
Zo ja dan maken we een vervolgafspraak voor rond de 11 weken zwangerschapsduur voor deze ‘counseling’. Je kunt dan nadien zelf aangeven of je deze onderzoeken wilt laten doen.
Voor meer informatie zie: www.pns.nl
VERVOLGCONTROLES
Tijdens je zwangerschap kom je zo’n twaalf keer naar onze praktijk in Middelburg of Vlissingen voor een controle. Naast het medische stuk zorgverlening hebben wij oog voor jou als persoon en als aankomend moeder.
Dat vraagt om voorbereiding in meerdere opzichten. Met alle vragen en mogelijke onzekerheden ben je van harte welkom bij ons. We vragen elke controle hoe je je voelt en hoe jij je zwangerschap beleeft.
We luisteren ook elke controle naar het hartje van je baby, beoordelen de groei en de ligging van je baby en meten je bloeddruk. Een vervolgcontrole duurt zo’n 20 minuten. Je hoeft niet alleen naar de controles te komen. Je mag je partner meenemen maar ook een familielid of een vriendin.
De vervolgcontroles kunnen in onze praktijk ook plaatsvinden in de vorm van informatieve samenkomsten, de zgn. Centering Pregnancy.
Prenatale screening (P.N.S.)
Tijdens je zwangerschap bieden wij je de mogelijkheid om een screeningstest te doen. Je kunt besluiten om het ongeboren kindje te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Een prenatale screeningstest is niet verplicht; je bepaalt zelf of je dit wilt of niet.
Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op www.pns.nl voor meer uitgebreide informatie over dit onderwerp.
Voor Vaders
Het is je waarschijnlijk al opgevallen maar de meeste informatie die er te vinden is gaat over vrouwen en zwangerschap. Wat verandert er in het lichaam van de vrouw, waar moet ze op letten met eten, wat mag wel en niet. Een aantal dingen zijn fijn om te weten maar het kan ook weleens fijn zijn om meer informatie te vinden over wat jouw rol is en zal zijn in de toekomst.
Het vereist dus wel wat meer zoekwerk maar er zijn ook hele leuke boeken, sites en apps te vinden voor vaders! Om je een beetje te helpen hebben we alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet.
Zwangerschapsboek voor vaders
Geschreven door een man, met nuttige en ook leuke informatie. Leest makkelijk en geeft informatie van week tot week. Hier is ook een app van: vaders in spe.
Aanpakken voor aanstaande vaders
Dit is een boek geschreven door een mannelijke verloskundige, onderzoeker en trainer. Hierin worden handvatten en praktische tips voor vaders gegeven die gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed.
Zwangerschapsmanagement voor mannen
Een praktisch handboek voor aanstaande vaders. Een helder overzicht van alles wat aan bod komt tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. In deze reeks verscheen ook al Babymanagement voor mannen. Deze auteur heeft ook de site ik www.ikvader.nl opgestart.
De afwezige vader bestaat niet
Voor de vader die zich wat meer wil verdiepen in zijn rol bij de opvoeding. Irene Zwaan heeft het boek ‘De afwezige vader bestaat niet’ geschreven over liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van het vaderschap.