Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal stappen voor iedereen gelijk. Toch is iedereen anders en daar proberen we altijd rekening mee te houden. Zorg op maat is een belangrijk uitgangspunt voor verloskundigenpraktijk Walchers Wonder.

 

Bloedonderzoek ("Het zwangerenlab")

Wanneer je zwanger bent wordt je bloed enkele malen gecontroleerd. Het bloedonderzoek stelt ons in staat eventuele onderliggende ziektes van jou als moeder op te sporen en te behandelen. Denk hierbij aan suikerziekte of bloedarmoede. Sommige van deze ziektes kunnen ook de gezondheid en groei van de baby beïnvloeden.

Het volgende wordt onderzocht:

  • Bloedgroep

  • Rhesusfactor

  • Hemoglobine (ijzer)

  • Antistoffen tegen rode bloedcellen

  • Syfilis (Lues)

  • Hepatitis B

  • HIV

  • Antistoffen tegen rode hond

  • Glucose (suiker)

 

Echo's

Prenatale screening

In de zwangerschap is het mogelijk om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. 
Dit heet prenatale screening.;


Deze onderzoeken zijn niet verplicht - je bepaalt zelf of en welke onderzoeken je wilt laten doen.

Je kunt kiezen voor twee onderzoeken:
- Screening op down-, edwards- en patausyndroom
- Structureel Echoscopisch onderzoek (20-weken echo)

Tijdens de eerste afspraak kunnen wij jullie informeren over de mogelijkheden van prenatale screening. In een apart gesprek zullen wij verder ingaan op de mogelijke onderzoeken indien jullie dit wensen.


Willen jullie je alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op de website: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Op deze site vindt je ook een keuzehulp 'Bewust kiezen' en tips over hoe je met elkaar kunt bespreken of je deze onderzoeken wilt.

 
 
 

Zwangerschapsboek voor vaders

Geschreven door een man, met nuttige en ook leuke informatie. Leest makkelijk en geeft informatie van week tot week. Hier is ook een app van: vaders in spe.

Aanpakken voor aanstaande vaders

Dit is een boek geschreven door een mannelijke verloskundige, onderzoeker en trainer. Hierin worden handvatten en praktische tips voor vaders gegeven die gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed.

Zwangerschapsmanagement voor mannen

Een praktisch handboek voor aanstaande vaders. Een helder overzicht van alles wat aan bod komt tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. In deze reeks verscheen ook al Babymanagement voor mannen. Deze auteur heeft ook de site ik www.ikvader.nl opgestart.

De afwezige vader bestaat niet

Voor de vader die zich wat meer wil verdiepen in zijn rol bij de opvoeding. Irene Zwaan heeft het boek ‘De afwezige vader bestaat niet’ geschreven over liefde voor en van vaders, over aanwezige en afwezige vaders, over de zwakke positie van vaders en de kracht van het vaderschap.

 

Wat te doen bij een miskraam?

Een zwangerschap gaat helaas niet altijd goed, dit is verdrietig. Er komen vaak veel vragen en onzekerheden naar voren. Een miskraam kan op vele manieren verlopen. Neem altijd contact met ons op met vragen over een miskraam.

Meer weten?

In dit document staat duidelijk uitgelegd wat je in het algemeen kan verwachten bij een miskraam. Dit is alleen bedoeld als ondersteuning van onze zorg en we raden je ook aan om ons te bellen bij vragen en klachten.

De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).

Download de
folder hier

Email: info@walcherswonder.nl

0118 - 471140

 

Bij spoed: 06-47224570
 

Rosenburglaan 4385 JE Vlissingen, Zeeland, Nederland

Laatste nieuws

Walchers Wonder 2020