Bevallen in een bevalbad

Updated: Apr 5, 2021

Tijdens je bevalling kun je ervoor kiezen om in bad te bevallen, dit is een veilige manier van bevallen. Van Walchers Wonder zijn wij als verloskundige opgeleid om een bad bevalling te begeleiden en wij verhuren bevalbaden vanuit de praktijk. Reserveer op tijd want het kan voorkomen dat ze anders op zijn.© Jody Deijnen Photography


De voordelen van een bad-bevalling

  • Het warme water van het bad heeft een ontspannende en rustgevende werking.

  • Doordat je lichaam goed kan ontspannen maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit werkt pijnstillend, op deze manier kan het warme water dus een pijn verlichtend effect hebben.

  • De bevalling kan sneller verlopen wanneer je vanaf 5cm ontsluiting en goede weeën in bad gaat.

  • In het water kun je makkelijk bewegen en van houding wisselen.

  • Jouw eigen plek. Het bad is jouw ruimte waardoor je je makkelijker kunt afsluiten voor wat er om je heen gebeurt.

  • Je kindje komt vanuit het (vrucht)water in het (bad)water ter wereld; wat een zachte en bijzondere geboorte!


Aandachtspunten van een bad-bevalling

Het opzetten van het bevalbad vergt wat voorbereiding dus daarom is het belangrijk om je er goed in te verdiepen en een ruimte vrij te maken waar het bad kan komen te staan. Een eenpersoons bed of matras (op de bank in de woonkamer) in de buurt is een vereiste. Het bad zelf zet je pas op tijdens de bevalling dus het is handig als je partner of iemand anders je hier mee kan helpen.© Jody Deijnen Photography

Goed om te weten

Bij een thuisbevalling moet je zelf een bevalbad regelen als je dit wenst. Wij verhuren bevalbaden en hiervoor geldt: OP = OP, dus reserveer je bevalbad tijdig! Zelf moet je nog een éénmalige set aanschaffen i.v.m. de hygiëne. Voor een badbevalling is het handig als de verloskundige om het bad heen kan lopen en daarom is een bevalbad geschikter dan een ligbad in de badkamer.

De kosten hiervoor zijn:

  • Huur: €50,00 aan Verloskundigenpraktijk Walchers Wonder

  • Borg: €50,00 aan Verloskundigenpraktijk Walchers Wonder

  • Éénmalige set met o.a. beschermhoes, waterslangen, koppelstukken en pomp: €78,65 excl. BTW en verzendkosten via www.bevallingsbaden.nl/walcherswonder

  • Heb je het gehuurde bevalbad of bestelde pakket niet kunnen gebruiken voor jouw bevalling (wanneer er bijvoorbeeld een medische indicatie ontstaat) dan mag deze altijd retourneert worden. Het is van belang dat de producten ongebruikt én ongeopend zijn; dit geldt voor bevalbad plus de eenmalige set. Wanneer dit niet het geval is kunnen wij vanwege de hygiëne protocollen de producten niet crediteren.


© Jody Deijnen Photography

Wanneer je geïnteresseerd bent in een bad-bevalling is het fijn als je je alvast inleest. Er is genoeg over geschreven online, er is literatuur over en je kunt de site raadplegen van www.bevallingsbaden.nl.

Voor meer informatie over een bad-bevalling of als je gebruik wilt maken van een bevalbad dan kun je dit aangeven op het spreekuur! Het bad kan dan op de praktijk worden opgehaald vanaf 36-37 weken zwangerschap. Terugbrengen binnen 5 dagen na de bevalling.