top of page

BEVALROUTE

Een goede maar ook realistische voorbereiding op jullie bevalling vergroot de kans op een fijne bevallingservaring. Een onderdeel hiervan is het schrijven van een Geboorteplan. Maar is GeboortePLAN wel een goed woord?Beide omschrijvingen wekken de suggestie dat jullie (maar ook je hulpverlener) zich moeten gaan houden aan hetgeen je opgeschreven hebt in je plan. Bij een bevalling werkt dat helaas niet (altijd) zo, omdat het exacte verloop van een bevalling nooit op voorhand te regelen of te voorspellen is. Dit geldt zowel voor een natuurlijke, spontane bevalling, maar ook voor een geplande opgewekte bevalling.


Wij noemen het liever de Bevalroute

De hele zwangerschap en bevalling is een groot avontuur, een reis op weg naar de geboorte van een nieuw mensenkind, jullie baby!


Het is fijn om samen een route als voorbereiding uit te stippelen, maar je ook te realiseren dat er tijdens dit avontuur soms iets onverwachts kan gebeuren op jullie weg. Dan moet er afgeweken worden van de geplande route. Denk bijvoorbeeld aan jullie plan om thuis te gaan bevallen. Tijdens het breken van de vliezen blijkt dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en daarom toch in het ziekenhuis aan de monitor gecontroleerd moet worden. Dan slaan we samen een andere route in dan vooraf was gepland. Maar deze route kan ook een fijne ervaring opleveren, zeker wanneer jullie goed voorbereid zijn.

Wij als verloskundigen zijn door onze kennis en ervaring goed op de hoogte van de verschillende bevalroutes en van wat er allemaal op jullie pad kan komen. Na het volgen van onze Cursus Geboortevoorbereiding (die uit drie individuele samenkomsten bestaat) hebben jullie een duidelijk beeld van jullie eigen gewenste Bevalroute en zijn jullie in staat om (als het medisch noodzakelijk is of anders loopt dan verwacht) te schakelen als er afgeweken wordt van de geplande route. Samen actief op weg naar jullie einddoel: de geboorte van jullie kindje! Dat heet autonomie.

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page