top of page

ECHO'S

Je kijkt er steeds weer naar uit. De echo’s! Weer even gluren naar jullie kindje, maar soms ook weer even een spannend moment. Tijdens de zwangerschap worden er standaard echo’s aangeboden. Waarom krijg je niet meer echo’s?

De standaard echo’s

Rond de 7 weken heb je vaak de eerste echo, daarna heb je de termijnecho rond de 11 weken, de 13-weken echo en de 20-weken echo.

De vroege echo, oftewel vitaliteitsecho, wordt gemaakt als je 7 tot 8 weken zwanger bent. De echoscopiste kijkt dan of het hartje klopt, hoeveel weken je zwanger bent en of de baby in de baarmoeder is genesteld. Ook wordt onderzocht hoe de baarmoeder en de eierstokken er uitzien en of je een eenling of meerling verwacht. Als je 10 tot 12 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho. Dit is een echo waarmee de exacte duur van je zwangerschap wordt bepaald. Op basis van de termijnecho kan de bevallingsdatum uitgerekend worden. De termijnecho zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Je kan zelf kiezen of je de 13 weken echo wilt. De 20-weken echo staat ook wel bekend als Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Bij deze twintig weken echo kijken ze naar de ontwikkeling van de organen van de baby.Meer echo’s

Het kan zo zijn dat de verloskundige vindt dat er medische redenen zijn om een extra echo te laten maken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een groei echo (rond de 30 weken) of een liggings echo (rond de 36 weken). Deze echo’s worden dan ook vergoed door de zorgverzekeraar.


Zelf kiezen voor meerdere echo’s

Je kunt er zelf wel voor kiezen om meerdere echo’s te laten maken. Veel zwangeren kiezen ervoor om meer echo’s te laten maken. Deze echo’s heten de pret echo’s. Het doen van zo’n pret echo moet zelf worden betaald. Je kunt pret echo’s laten maken met beweging of kleur in 3D of 4D.

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page