top of page

Inspiratie

Hier kun je wat ideeën opdoen ter voorbereiding op de komst van jullie kindje

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen en verwachtingen voor je bevalling opschrijft. Het vermeldt in korte zinnen wat deze wensen zijn. Voor je bevalling bespreek je dit document met je zorgverleners en begeleiders. Het geboorteplan is een middel om betrokken te worden en te blijven voor en gedurende het bevallingsproces. Ook tijdens de bevalling, wanneer je zelf niet altijd in staat bent om je wensen en voorkeuren mondeling aan te geven.

In het geboorteplan geef je aan wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wil dat er met je omgegaan wordt. Het is een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar tijdens en rondom de bevalling. Ook voor je verloskundige of gynaecoloog is het belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling verwacht en wat je van hen verwacht. Door het plan samen te bespreken wordt het ook een realistisch plan. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, deze weet dan door je geboorteplan wat voor jou belangrijk is. Daarbij is het ook handig om iets op te schrijven over wie jij bent en hoe je het liefste benaderd wilt worden.

Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan in wat voor sfeer of omgeving je wil bevallen, hoe je met pijn om wil gaan, wie je erbij wil hebben, hoe je de start met je kind wil doormaken en hoeveel informatie je wil krijgen tijdens de bevalling. Door het maken van een geboorteplan worden voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden vaak beter met je besproken en word je betrokken in de keuzes die hierbij gemaakt kunnen worden.

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken, om je in te verdiepen en die je eventueel mee kunt nemen in je geboorteplan. Het is expliciet niet de bedoeling om ze allemaal op te nemen in je eigen geboorteplan! Deze lijst is vooral bedoeld ter inspiratie van dingen die bij je resoneren, die jij/jullie belangrijk (zouden kunnen) vinden of waar je je nog meer in zou willen verdiepen nu het nog kan. Er staan diverse links tussen met meer informatie over de verschillende onderwerpen. Nogmaals: het is GEEN invuloefening!

website_fotograafzeeland_.jpg
006Jodydeijnenphotography_vilder_fotogra

Slapen met je baby?

Co-sleeping

Als ouders kan het zijn dat je graag je baby zo docht mogelijk bij je wilt houden, en dat je het liefste ook samen slaapt met je baby. Als je als moeder borstvoeding geeft kan samen slapen erg prettig zijn. Je kunt makkelijker en sneller aanleggen en komt zo beiden aan meer slaap toe. Maar er nog meer voordelen. Wil je hier meer informatie over? Bekijk hieronder het filmpje van James J. McKenna die hier veel onderzoek naar heeft gedaan en zelfs een speciaal slaapinstituut heeft waar onderzoeken plaatsvinden naar het slapen met je baby.

bottom of page