Geboorteplan

Updated: Apr 19, 2021

Een geboorteplan is een document dat je bij voorkeur samen met je partner opstelt en waarin jullie kunnen aangeven wat tijdens de bevalling voor jullie BELANGRIJK is. Dit wordt het liefst in korte zinnen vermeldt. Voor je bevalling bespreek je dit document met je zorgverlener: je verloskundige of gynaecoloog. Het geboorteplan is een middel om betrokken te worden en te blijven voor en tijdens het bevallingsproces. Vooral tijdens de bevalling, wanneer je zelf niet altijd in staat bent om je wensen en voorkeuren mondeling aan te geven.


Het maken van een geboorteplan is een manier om je samen met je partner goed voor te bereiden, te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar tijdens en rondom de bevalling. Ook voor je verloskundige of gynaecoloog is het belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling verwacht en wat je van hen verwacht. Het is ook fijn om iets te vertellen over wie jij bent, hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt en hoe jij denkt het beste te kunnen focussen tijdens je bevalling. Wat stimuleert jou en wat stoort jou qua prikkels en qua support? Door het plan samen te bespreken wordt het ook een realistisch plan. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, deze weet dan door het geboorteplan wat voor jullie belangrijk is.


Op welke manier en in welke sfeer willen jullie je kindje het liefst op de wereld zetten als je mag kiezen? In welke omgeving wil je bevallen, wie wil je erbij hebben, hoe wil je de start met je kind doormaken en hoeveel informatie wil je krijgen tijdens de bevalling? Hoe wil jij met pijn omgaan? En stel dat je op voorhand liever geen ruggenprik of morfinepreparaat wilt hebben, wil je dat de hulpverlener jou coacht en herinnert aan je oorspronkelijke wens, of wil je dat zij/hij luistert naar jouw wens van dat moment als het (even) pittig is? Door het maken van een geboorteplan worden voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden vaak duidelijk met je besproken en word je betrokken in de keuzes die hierbij gemaakt kunnen worden.

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken, om je in te verdiepen en die je eventueel mee kunt nemen in je geboorteplan. Het is expliciet niet de bedoeling om ze allemaal op te nemen in je eigen geboorteplan! Deze lijst is vooral bedoeld ter inspiratie van dingen die bij je resoneren, die jij/jullie belangrijk (zouden kunnen) vinden of waar je je nog meer in zou willen verdiepen nu het nog kan. Er staan diverse links tussen met meer informatie over de verschillende onderwerpen. Nogmaals: het is GEEN invuloefening!Geboorteplan
.pdf
Download PDF • 178KB129 views0 comments