De placenta! Wat weten we daar allemaal over?

Updated: Apr 19, 2021

De placenta! Wat weten we daar allemaal over?

De placenta begint zich in de eerste weken van de zwangerschap te ontwikkelen en is een heel belangrijk orgaan. Maar waarom?Foto's: Jody Deijnen Photography


Ligging van de placenta:

De ligging van de placenta is per zwangerschap anders, afhankelijk van waar de innesteling plaatsvond. Aan je buikzijde, rugzijde, boven in de baarmoeder of juist meer naar onderen. Het maakt in principe niet uit waar de placenta zit, als de placenta maar niet te laag zit: het liefst niet binnen de 2cm vanaf de baarmoedermond, de uitgang waardoor de baby geboren gaat worden (in de meeste gevallen dan). Soms wordt er met de 20-weken echo een laag liggende placenta gezien, de echo wordt dan met 32 weken zwangerschapsduur herhaald en de meeste placenta’s liggen dan gelukkig goed vanwege het uitrekken en optrekken van het onderste gedeelte van de baarmoeder, wat een normaal proces is.


Functies van de placenta:

In de eerste weken van je zwangerschap ontwikkelt de placenta zich om de groei van de baby te kunnen ondersteunen. Vanaf ongeveer 12 weken is de placenta volledig ontwikkeld! Maar wat doet die placenta nou allemaal?


De placenta vormt een barrière of scheiding tussen de bloedsomloop van jou en je baby. Het dient als verbinding tussen moeder en kind. De placenta produceert hormonen.


"En daarom bestaat de placenta uit twee delen!"


Barrière/scheiding tussen moeder en kind

Dat klinkt een beetje onaardig, maar de placenta dient ook als barrière tussen moeder en kind. Er werd vroeger gedacht dat de bloedsomloop van de baby en de moeder met elkaar in verbinding stonden maar dit is niet zo. We weten nu dat de bloedomloop van de moeder gescheiden is van de baby. En daarom bestaat de placenta uit twee delen!


Je hebt het moederlijke deel en het kinderlijke deel! Het deel van de mama heeft zich ontwikkeld aan het baarmoederslijmvlies waar het embryo zich ingenesteld heeft. Maar het deel van de baby heeft zich weer ontwikkeld uit het deel van het embryo. Volg je het nog? ;) Er zit een membraam tussen die twee delen, en zo blijven de bloedbanen gescheiden!


Interessant toch? De bloedbanen zijn gescheiden omdat de bloedgroep van de baby kan verschillen van die van de moeder.


Daarnaast geeft de barrière bescherming tegen schadelijke stoffen. Deze worden gefilterd! Maar let op! Nicotine, alcohol en medicijnen worden hier niet door tegengehouden!Verbinding tussen moeder en kind

Gelukkig! De placenta verbindt natuurlijk ook. Deze verbinding heeft als hoofddoel om zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe te krijgen. De placenta is dan ook van levensbelang voor de baby!

De placenta vormt niet alleen een scheiding tussen moeder en kind, maar ook een verbinding. De verbinding heeft als hoofddoel om zuurstof en voedingsstoffen bij de foetus te kunnen krijgen, zodat deze zich goed kan ontwikkelen. De placenta is dan ook van levensbelang voor de baby.

Via de navelstreng worden de voedingsstoffen naar de baby gebracht. De andere kant op worden afvalstoffen en koolzuur van je baby uitgestoten en via de placenta kunnen de afvalstoffen door jouw lichaam worden opgeruimd. Hoe bijzonder is het dat de natuur dit zo goed geregeld heeft?


Hormonen!

Naast de barrière en de verbinding, heeft de placenta ook nog een hormonale werking. De belangrijkste hormonen zijn progesteron, oestrogeen, HPL en hCG!


Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder zich niet samentrekt, zodat de baby niet te vroeg geboren wordt. Oestrogeen zorgt ervoor dat de eierstokken niet actief zijn, dat de melkproductie op gang wordt gebracht en dat de baarmoeder sterker wordt en groeit! Dus, dank je wel oestrogeen! HPL zorgt ervoor dat het voor jou lichaamsvreemde deel van de ‘opmaak’ van je baby (papa’s genen ;) ) niet wordt afgestoten. Wel zo fijn. En het zwangerschapshormoon hCG is vooral actief voordat de placenta volledig is ontwikkeld en stimuleert de groei van de baby.

Nageboorte, een ander woord voor placenta!

Na de geboorte van je baby heb je de placenta niet meer nodig. Je lichaam stoot de placenta dan ook vanzelf af zo’n 10 minuten tot een half uur na de geboorte. Veel mensen vinden de placenta ‘vies’. Maar misschien, nu je weet wat de placenta allemaal doet, gaan we dit wonderlijke orgaan iets meer waarderen!