Bevalling > Wanneer moet je ons bellen

Wanneer moet je ons bellen?

De bevalling mag beginnen vanaf de 37e week tot en met de 42e week van de zwangerschap. Als je denkt dat de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent dan bel je altijd direct naar ons spoednummer: 06-47224570

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

Breken van de vliezen

De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van vliezen. Het is belangrijk dat je dan naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Het vruchtwater moet kleurloos zijn. Het mag wat roze-kleurig zijn (wat bijmenging van bloed) en mag witte vlokjes bevatten (huidsmeer van de baby). Je hoeft, wanneer de vliezen breken en het vruchtwater helder is, niet direct de verloskundige te bellen. We vinden het echter wel fijn als je overdag even meldt dat de vliezen zijn gebroken. In dat geval moet je binnen 24 uur weeën krijgen. Gebeurt dit niet dan zullen we je moeten doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Het vruchtwater mag niet geel/groen/bruin zijn. In dit geval heeft de baby in het vruchtwater gepoept. De meeste baby’s doen dit omdat ze hier rijp voor zijn. Slechts 0.6% van de kinderen heeft dit, waarschijnlijk uit een stressreactie, gedaan en hier ook bij de geboorte last van. In het geval dat het vruchtwater niet helder is, dan moet je dag en nacht de verloskundige bellen. Dan moeten we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Weeën 

In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën. Veel vrouwen beschrijven de beginnende fase met menstruatiepijn.

Op een gegeven moment zullen harde buiken overgaan in weeën. De harde buiken gaan dan pijnlijk worden en er komt regelmaat in. Eerst zit er vaak een lange pauze tussen de weeën. Deze pauze wordt steeds korter. Als je merkt dat de weeën heftig worden en de pauze korter wordt dan kun je het best de weeën gaan bijhouden. Je noteert dan steeds de tijd waarop de wee begint. Je kunt ook een weeenapp downloaden.

De ontsluiting begint bij je 1e bevalling vaak wanneer je een uur lang de weeën om de 3 minuten hebt. Het is dan een goed moment om het spoednummer te bellen zodat je de dienstdoende verloskundige aan de telefoon krijgt.

weeen1

Ben je al eerder bevallen, dan is er iets minder pauze tussen de weeën nodig om ontsluiting te krijgen. Als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen is het een goed moment om de dienstdoende verloskundige te bellen (op het spoednummer).

weeen2

Bloed- en slijmverlies

Het is tijdens de bevalling normaal om wat bloed te verliezen. De baarmoedermond is erg goed doorbloed, zodra deze gaat verstrijken (wordt plat) en open gaat (ontsluiting) kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Wanneer de hoeveelheid van het bloed toeneemt (wanneer het langs je benen stroomt of het kraamverband snel vol zit) moet je ons direct bellen. 

Ook slijmverlies is normaal tijdens de bevalling. Het gebeurt zelfs af en toe dat vrouwen al slijm verliezen in de weken voor hun bevalling. Dit komt omdat de baarmoedermond is afgesloten met slijm. Wanneer de baarmoeder gaat veranderen, komt dit slijm los. Het voorspelt niet wanneer de bevalling zal gaan beginnen.

Wanneer naar het ziekenhuis

Afhankelijk van het stadium van de bevalling en de weeën zullen wij je eerst thuis bezoeken voordat wij naar het ziekenhuis gaan. Wij moeten je aanmelden bij de verloskamers dus bel altijd eerst de verloskundige alvorens je naar het ziekenhuis gaat.